TUINIEREN IN SEPTEMBER

De zomer loopt op zijn eind. Maar ook in de herfst kom je nog mooie nazomerdagen tegen. Dat zijn de dagen om nog even heerlijk in de tuin te werken en de tuin klaar te maken voor de winter. Ook is dit een goede periode om nieuwe vaste planten en heesters te planten of te verplanten. In deze periode zijn er nog tal van mooie najaarsbloeiers te krijgen om de tuin nog wat fleur en kleur te geven.
Wanneer de temperatuur wat naar beneden gaat is het nu ook de tijd om de kuipplanten binnen te halen.
De voorjaarsbollen zijn weer te koop dus kun je vanaf nu tot eind december de bloembollen planten om in het voorjaar veel kleur in je tuin te krijgen.
Het gras groeit ook nog volop door dus moet er nog wel op zijn tijd gemaaid worden.

Hier nog wat andere tuintips voor deze maand.....

De border
In september kunt u ook beginnen met het afknippen van uitgebloeide bloemen. Let wel op dat sommige soorten in de winter nog heel mooi kunnen zijn en erg decoratief wanneer er bijvoorbeeld een laagje rijp of sneeuw opzit. Dit geld voornamelijk voor mooie bloemschermen en bloemaren van bijvoorbeeld siergrassen. Ook zitten sommige bloemkoppen vol zaden voor de vogeltjes. 
Afgevallen bladeren kunt u tussen de vaste planten kwijt. Dit geeft de planten een extra beschermlaag voor de winter en het blad verteerd en verbeterd de kwaliteit van de grond.   
Voordat de vele regen weer over ons land gaat en de kans op nachtvorst hoger wordt is het nu de tijd om de zomerbloembollen te rooien. Doe je dit niet dan heb je kans dat de bollen verrotten en volgend jaar niet weer opkomen. Bewaar de bollen op een droge en donkere plaats in bijvoorbeeld kranten.  

Het gazon
Tot eind september/begin oktober moet je het gazon nog regelmatig blijven maaien. Daarna is de groei er wel uit. Omdat de temperatuur in september nog relatief zacht is, kun je nu nog prima kale plekken bij zaaien. Wanneer het erg droog is, is het wel van belang dat je bij sproeit zodat de zaadjes sneller ontkiemen. 
Ook kan het gazon nog voor de laatste keer bemest worden. Let op, voor kalk is het nog wel wat te vroeg Dit moet gestrooid worden tussen de laatste en eerste maaibeurt in.  Een klusje voor in november of december.
Wanneer het blad van de bomen gaat vallen, probeer dan de bladeren van het gazon te harken. Wanneer dat niet gebeurd heb je kans dat je lelijke plekken in het gazon krijgt.

De vijver
Verwijder dode planten en afgestorven plantendelen. Zorg ervoor dat er weinig tot geen bladeren in de vijver kunnen vallen. Span anders een net over de vijver voordat de bladeren vallen. Wanneer er teveel bladeren en rottende plantdelen in de vijver blijven verzuurt het water en wordt het biologisch evenwicht verstoord. Blijft er in de winter niet een pompje lopen, dan is het verstandig een ijsvrijhouder in de vijver te leggen. Hierdoor blijft er een stukje ijsvrij zodat er nog genoeg zuurstof voor de vissen overblijft.


 

« vorige